Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Tο βιβλίο χωρίς εικόνες, B,J. Novak


Ένα βιβλίο χωρίς εικόνες....μόνο γράμματα.....και είναι για παιδιά;
Συγνώμη μα ποιο παιδί θα θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο που δεν έχει ούτε το παραμικρό χρώμα...ούτε ένα σχήμα ....παρά μόνο άσπρες σελίδες και μαύρα γράμματα.
Μα πραγματικά υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αρέσει κάτι τέτοιο στα παιδιά?
Εκτός και αν το βιβλίο αυτό σε αναγκάζει να κάνεις αστείους ήχους και να λες τρελές λέξεις....και μάλιστα να ακούγονται από την μαμα και τον μπαμπά που προσπαθούν πάντα να είναι σοβαροί!!
Πχ η μαμά ίσως ποτέ αν μην έλεγε "Είμαι μια μαϊμού που έμαθε να διαβάζει μόνη της!"  χρησιμοποιώντας επιπλέον μαϊμουδίστικη φωνή!

Το βιβλίο αυτό λοιπόν δεν έχει καμία εικόνα....δεν έχει πλοκή ....δεν είναι ιστορία....
απλά σου εξηγεί τι είναι τελικά το βιβλίο....και πώς το χρησιμοποιούμε.
Είναι ένας τρόπος για να δούμε την δύναμη της αφήγησης και την μαγεία του βιβλίου. Γιατί όπως είπαμε μπορεί να μην έχει εικόνες αλλά έχει ένα αφηγητή που πρέπει να κάνει ό,τι του λένε οι λέξεις!!! Ακριβώς ότι του λένε οι λέξεις!!!

Και πιστέψτε με θα θέλετε να το διαβάσετε ξανά και ξανά!

Ο B. J. Novak είναι επίσης σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός.
Ο ίδιος του αρέσει πολύ να κάνει τους άλλους να γελάνε (είναι κωμικός) και τρελαίνεται ειδικά για το παιδικό γέλιο. Πιστεύει πως δεν υπάρχει το χαμόγελο ευγένειας στα παιδιά. Χαμογελάνε μόνο όταν το νιώθουν και το γέλιο τους ειναι τόσο αυθόρμητο τόσο αληθινό "σχεδόν εθιστικό" όπως χαρακτηριστικά λέει.
Η αρχική ιδέα για το βιβλίο του ήρθε όταν έψαχνε να βρει ένα αστείο βιβλίο να διαβάσει στα παιδιά των φίλων του, ένα βιβλίο που θα του άρεσε και εκείνου αλλά και στους μικρούς του φίλους. Τότε του ήρθε η ιδέα ότι τα παιδιά θα τρελαίνονταν να τον ακούσουν να λέει αστείες φράσεις και λέξεις που ποτέ ένας ενήλικα δεν θα χρησιμοποιούσε. Ακόμα πιστεύει πως τελικά η δύναμη των βιβλίων είναι στις λέξεις και την αφήγηση και όχι στις εικόνες. (Αλήθεια πόσες φορές δεν εχετε ξετρελαθεί με ένα βιβλίο και μόλις γίνεται ταινία απογητεύεστε με το αποτέλεσμα?)
Επίσης όπως μας αποκαλύπτει δεν ξέρει να ζωγραφίζει ...και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο χωρίς εικόνες.

Δείτε τον συγγραφέα να διάβαζει το βιβλίο!!


 Το βιβλίο το έγραψε σχεδόν με την μία, μέσα σε μία μερα και δεν χρειάστηκε επιμέλεια. Για να βοηθησει τους γονείς στον τρόπο που πρέπει να το διαβάσουν έχει δώσει χρώμα και μέγεθος σε κάποιες λέξεις...πχ στα σημεία που ο αφηγητής πρέπει να μοιάζει ότι μονολογεί οι λέξεις ειναι μικρές...ή οταν είναι για φωνή ρομποτ τα γράμματα είναι τετραγωνισμένα.

Φοβερά απλό αλλά θεωρώ ότι ειναι πολύ έξυπνο και πρωτότυπο.

Εμείς το λατρεύουμε!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου