Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το Βυζάντιο σε 6 χρώματα, Αγγελίδου Μαρία


"Το Βυζάντιο είναι ένας κόσμος γεμάτος φασαρία, κίνηση, θαύματα, μυστήρια, τραγούδια, γιορτές, πλούτη, μάχες, ιστορίες. Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα. Κόκκινος, όπως η πορφύρα των αυτοκρατόρων του. Χρυσός, όπως τα φόντα των ψηφιδωτών στις εκκλησίες του. Μαύρος, όπως τα ράσα των καλογέρων του. Άσπρος σαν τις χώρες τις άγνωστες έξω από τα σύνορά του. Γαλάζιος σαν τη θάλασσά του και σαν τα φουστάνια των αρχοντισσών του. Πράσινος σαν τα σπαρτά στους απέραντους ανοιξιάτικους κάμπους του. Αλλά όχι μόνο. Το Βυζάντιο ΔΕΝ έχει μόνο έξι χρώματα."

Έτσι γράφει η παρουσίαση για τα 2 αυτά βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μας τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον.

Ξεκινήσαμε να τα διαβάζουμε, και γρήγορα καταλάβαμε πως αυτά τα βιβλία ειναι διαφορετικά από τα άλλα. Βλέπετε περιέχουν ιστορίες αληθινές από προηγούμενους αιώνες, ιστορίες για πόλεις και αυτοκρατορίες, για πολέμους και δολοπλοκίες, για λεγεώνες και εκστρατίες,  γραμμένα τόσο παραστατικά και τόσο ζωντανά που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου μείνουν οι εικόνες.
Κάπως έτσι θα θέλαμε να είναι και τα βιβλία της Ιστορίας. Τοσο όμορφα γραμμένα με τόσο ενδιαφέρον και πολύχρωμο περιέχομενο που αναδεικνύεται η ομορφια του μαθήματος, καλλιεργείται η αγάπη για αυτό και μένει στην μνήμη των μαθητών αβίαστα.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η δουλειά που πρέπει να έγινε για να μαζευτεί όλη αυτή η πληροφορία! Είναι πραγματκά αξιοθαύμαστο.
Και μας αρέσει πάρα πολύ αυτό το παιχνίδι με τα χρώματα που συνδιάζονται με μια συγκεκριμένη έννοια ξεχωριστή για κάθε ένα βιβλίο.
Η εικονογράφηση ειναι υπέροχη! Δίνει στοιχεία της κάθε ιστορίας με τέτοιο τρόπο που να αφήνει την φαντασία να δημιουργεί δικές της εικόνες. Υπέροχα χρώματα δεμένα με μαεστρία που ταιριάζουν απόλυτα με την εποχή!
Πρέπει να σας πω πως η προτεινόμενη ηλικία ειναι παιδάκια 10+ και συμφωνώ απόλυτα. Δεν ειναι ελαφριά βιβλία που τα διαβάζεις εύκολα και γρήγορα. Είναι βιβλία που σε βάζουν σε σκέψεις, σε προβληματιζουν που όμως σε μαγεύουν με τον πλούσιο λόγο τους, θέλεις να τα διαβάζεις και να τα έχεις στην βιβλιοθήκη σου.

Λίγα λόγια για τα βιβλία από το οπισθόφυλλό τους.


Το ΚΟΚΚΙΝΟ, τώρα, έχει τις πιο φανταχτερές ιστορίες. Αυτές που τραβάνε το μάτι, το μαγνητίζουν και καμιά φορά το καίνε. Έχει τις μάχες, τους θρόνους, τα σκαρπίνια των αυτοκρατόρων. Έχει κάτι παθιασμένες αγάπες, επικίνδυνες. Έχει λάβαρα που ανεμίζουν πάνω από κάμπους ποτισμένους στο αίμα. Έχει στρατιώτες δικούς του, τραγούδια, υπομονή κι επιμονή και λύσσα. Το κόκκινο βιάζεται. Λαχανιάζει και σφυρίζει σαν τη φωτιά. Έχει πόλεις, έχει δρόμους, έχει λόγια και λεφτά. Έχει καβγάδες, έχει και φιλιά. Το Κόκκινο έχει την Ανταρσία και την Επανάσταση.


Το ΧΡΥΣΟ, όμως, έχει τις ιστορίες που λάμπουν. Τις ιστορίες που βασιλεύουν, χωρίς να μιλάνε. Το Χρυσό έχει θησαυρούς και όνειρα, έχει τόπους και χώρες και πόλεις δικές του. Έχει σχέδια κι αγώνες – επειδή το θέλουν όλοι: και οι θεοί και οι δαίμονες. Έχει στρατούς και στόλους στις προσταγές του. Έχει τους βασιλιάδες και τις δέσποινες στη γη, τους αγίους στα ουράνια. Έχει τη σοφία την ολόλαμπρη, τις εικόνες τις ιστορημένες και τα βιβλία τα ζωγραφιστά. Και είναι όμορφο και με τους δυο μεγάλους τρόπους της Ομορφιάς: φανερά, ολοφάνερα, και κρυφά, κρυφά τελείως.

Και φυσικά δεν θα σας αφήσουμε χωρίς διαγωνισμό!
Μπείτε εδώ να δείτε περισσότερα!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου