Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Διαβάσαμε το ... Το εργαστήριο της πεταλούδας, της Gioconda Belli και του Wolf Erlbruch

«Μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα έντομο που να λάμπει σαν αστέρι και να το πούμε πυγολαμπίδα». «Μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα που να πηδάει σαν καγκουρό και να το πούμε ακρίδα», είπε ο Ρότνιπ.
«Θα σχεδιάσω ένα που θα μοιάζει με χελώνα, αλλά θα έχει κόκκινο καβούκι με μαύρες βούλες... Μια πασχαλίτσα», είπε ο Όλεμπ.
«Κι εγώ ένα πράσινο, σαν την ελπίδα», έλεγε ο Όντιλο.

Πριν από πολύ καιρό ο πλανήτης ήταν άδειος, χωρίς τα πλάσματα που γνωρίζουμε σήμερα. Η δουλειά των Σχεδιαστών των Πάντων ήταν ακριβώς αυτό: Να σχεδιάζουν ζώα και τα φυτά. Μπορούσαν να σχεδιάσουν ό,τι ήθελαν και ό,τι φανταζόταν....αρκεί να μην παραβούν τον βασικό κανόνα.

Τα ζώα πρέπει να είναι ζώα και τα φυτά, φυτά.

Ο Όντιλο ήταν ένα τέτοιος σχεδιαστής, πολύ εφευρετικός, με επιδέξια χέρια  και σπουδαία καταγωγή.
Είχε φανταστικές ιδέες, όπως το να φτιάξει ένα δέντρο που κελαηδάει σαν πουλί ή ένα πτηνό που αντί για αυγά κάνει φρούτα. Αλλά τον εμπόδιζε αυτός ο αυστηρός κανόνας.
Μα εκείνος έχει στο νου του ένα ακόμα πιο μεγάλο όνειρο... να φτιάξει ένα έντομο που να είναι τόσο όμορφο όσο το λουλούδι.
Πώς θα το καταφέρει χωρίς να παραβεί τον κανόνα; Θα τα παρατήσει;

Ένα βιβλίο που περνάει το αισιόδοξο μήνυμα να μην εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Κατα την διάρκεια της ιστορίας βλέπουμε τον Όντιλο να αμφιβάλει για τον εαυτό του, να κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν είναι δυνατόν να πετύχει αυτό που ονειρεύεται και να απογοητεύεται από τα εμπόδια. Όμως παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά της εσωτερικής πορείας προς το όνειρο αλλά και την ικανοποίηση της πραγματοποίησής του.



Η εικονογράφηση του πολυβραβευμένου Wolf Erlbruch είναι ονειρική, ό,τι ακριβώς ταιριάζει σε μια τέτοια ιστορία!

Ένα βιβλίο του 1994 που στην Ελλάδα πρωτοκυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Νεφέλη και προτείνεται για παιδιά 4+. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ιδανικό για παιδάκια 6+ μια και θα το ευχαριστηθούν περισσότερο αφού δεν πρόκειται για μια μικρή και απλή ιστορία. Το βιβλίο έχει αρκετό κείμενο που ενδέχεται να κουράσει τις πολύ μικρότερες ηλικίες, βέβαια πάντα εξαρτάται και από το παιδί.

Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά σας θα απολαύσουν την ευφάνταστη ιστορία του Όντιλο και θα ενθουσιαστούν με τις εικόνες και τα χρώματα.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο στη διαδραστική σελίδα των εκδόσεων Νεφέλη, Τσαλαπετεινός.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου