Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Διαβάσαμε το .....Το Σοφάκι και ο Ντο, Κατρίνα Τσάνταλη




"Το Σοφάκι, ένα μικρό κορίτσι που λατρεύει τα ζωάκια, παρακαλεί τη μητέρα του να πάρουν ένα σκυλάκι". Η μητέρα του αρνείται και το βράδυ το Σοφάκι θα δει στον ύπνο του τον Ντο το Νεραϊδόσκυλο που θα του μάθει τι σημαίνει Αγάπη, Φροντίδα και Προσφορά προς τα αδέσποτα ζώα. Ο Ντο, όπως η πρώτη νότα της μουσικής, μέσα από ένα μαγικό όνειρο θα διδάξει στον μικρό κορίτσι την πρώτη αξία της ζωής, την Αγάπη και θα δείξει στο Σοφάκι πώς μέσα από απλές καθημερινές πράξεις μπορεί να μάθει να αγαπά και να σέβεται και άλλους πέρα από τον εαυτό του."



Το βιβλίο είναι ακριβώς όπως τα γράφει στο οπισθόφυλλο.

Με απλό και κατανοητό για τα μικρά παιδιά κείμενο η συγγραφέας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα ζώα, περνάει πολύ όμορφα το μήνυμα που θέλει.


Μας άρεσε το ότι παρουσιάζεται σφαιρικά το θέμα της υιοθεσίας ενός ζώου.
Από την μία η μητέρα εξηγεί στο Σοφάκι ότι το να έχουμε ένα σκυλάκι (και κατ' επέκταση ένα οποιοδήποτε ζωάκι) απαιτεί χρόνο και αφοσίωση τόσο για το τάισμα του, όσο και για το παιχνίδι του, για την βόλτα του και την περιποίηση του.
Από την άλλη απλές μικρές κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα αδέσποτα να μην υποφέρουν τόσο, προσφέροντάς τους  πχ νερό τους ζεστούς μήνες, και το περίσυεμα απο το φαγητό μας
Τέλος αναδυκνύεται η σημαντικότητα του να προσφέρουμε ένα σπίτι σε ζωάκια που βρίσκονται στο δρόμο αν αυτό που θέλουμε είναι ένα κατοικίδιο.




Προσωπικά έχοντας σκυλάκι στο σπίτι, βλέπω καθημερινά τα οφέλη στην ζωή των παιδιών μου, τόσο στην ψυχοσυναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη όσο και στην κοινωνικότητα τους.
Γράφει η κα Κουτσοσταμάτη στο τέλος του βιβλίου:
"Το παιδί μέσα από το κατοικίδιο, ενισχύει τη συναισθηματική του νοημοσύνη, καθώς μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του άλλου, γεγονός που το βοηθά και στην κατανόηση των δικών του συναισθημάτων."
Να μην σας πω και για τα οφέλη στους γονείς!! Περπατάμε σιγουρα 3 20λεπτα την ημέρα, βόλτα απαραίτητη για την Ντόλυ μας. Καμιά φορά τρέχουμε μαζί της και παίζουμε κυνηγητό!

Σίγουρα δεν είναι εύκολη δουλειά, μια και όπως λέει χαρακτηριστικά η μητέρα της Σοφίας
"Θέλουνε το φαγητό τους
και το φρέσκο το νερό τους,
μα και μπάνιο για να είνα καθαρά!
Βλέπεις είναι σαν μικρά παιδιά!"


...και το κομμωτήριο τους βεβαίως βεβαίως!






και τα μπανάκια τους στη θάλασσα παρέα με την οικογένειά τους!




Αλλά όλη η κούραση για την φροντίδα τους είναι ένα μικρό "κόστος" για την αγάπη τους και τα τόσα που μας προσφέρουν καθημερινά.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Διόπτρα.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου