Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Κόλιν Φίσερ, των Ζακ Στεντζ, Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ.


Ο Κόλιν, είναι ένα αγόρι στο γυμνάσιο, που εκδηλώνει μια πρωτοφανή άνεση με τις επιστήμες. Κουβαλάει πάντα μαζί του το σημειωματάριο του και την κάρτα που περιέχει απεικονίσεις εκφράσεων προσώπου συνοδευόμενες με τις λέξεις που τις χαρακτηρίζουν κάθε μία. Βλέπετε ο Κόλιν είναι ένα αγόρι με σύνδρομο Άσπεργκερ και του είναι δύσκολο να αντιληφθεί τι εκδηλώνει πχ το χαμόγελο (είναι χαράς ή ικανοποίησης, είναι φιλικό ή γεμάτο εχθρικότητα;) και σίγουρα δεν θέλει να τον αγγίζουν με οποιοδήποτε τρόπο.
Η ζωή στην οικογένεια που ζει ειναι προνομιούχα θα μπορούσε να πει κάποιος. Οι γονείς του τον αγαπούν πολύ, τον στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο και τον βοηθούν να γίνει ανεξάρτητος πράγμα που τον έκανε να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα δυνατό χαρακτήρα.
Η ζωη στο σχολείο όμως δεν ήταν και η πιο εύκολη για αυτόν. Από τον απλό ήχο του κουδουνιού (του ειναι δύσκολο να διαχειριστεί δυνατούς ήχους) μέχρι τα πειράγματα από τους νταήδες του σχολείου (ειδικά από τον Γουέιν), ο Κόλιν χρειάζεται να δίνει μάχη καθημερινά, ειδικά φέτος που δεν θα έχει την Μαρί, την δασκάλα ειδικής αγωγής που τον βοηθούσε μέχρι τώρα.
Όμως την ημέρα που πέφτει ένας πυροβολισμός στο εστιατόριο του σχολείου και οι καθηγητές ενοχοποιούν τον Γουέιν, τα πράγματα αλλάζουν και από εχθροί, τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι, διότι ο Κόλιν είναι σίγουρος για την αθωότητα του Γουέιν ... απλά δεν έχει ακόμα συνδέσει τα στοιχεία. 

Παράλληλα με την αφήγηση διαβάζουμε και τις σημειώσεις του Κόλιν με ιδιαίτερα πρωτότυπες πληροφορίες για διάφορα επιστημονικά θέματα, οι οποίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τον πρωταγωνιστή.

Μια πολύ καλογραμμένη περιπέτεια που κρατάει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος. Είναι συναρπαστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον να "ακούς" πώς σκέφτεται και τι νιώθει ένα παιδί με σύνδρομο
Άσπεργκερ. Οι 2 συγγραφείς, Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ και Ζακ Στεντζ, οι οποίοι έχουν γράψει το σενάριο για τις ταινίες "X-men: η πρώτη γενιά" και "Τhor", κατάφεραν να το αποδόσουν αρκετά καλά μια και έχουν βιώματα απο το κοντινό τους περιβάλλον.

Το βιβλίο αγγίζει πολλά θέματα όπως το bullying σε σχέση με το σχολικό και το φιλικό περιβάλλον, την διαφορετικότητα, την φιλία, την οικογένεια, τον δρόμο προς την ενηλικίωση. 
Τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Κόλιν, την εξυπνάδα του, τον τρόπο που συνδέει τις λεπτομέρειες και την σημασία που τους δίνει, και το πώς λύνει τελικά τους γρίφους.
Θεωρώ πως είναι σημαντικό τα παιδιά μας να μαθαίνουν για το διαφορετικό, μια και η γνώση οδηγεί στον σεβασμό. Και αυτό που πετυχαίνει ο Κόλιν Φίσερ είναι οι αναγνώστες να
ταυτίζονται μαζί του. Όπως σημειώνει και ο Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ στην αρχή του βιβλίου "Η ενσυναίσθηση προέρχεται από ένα μέρος πέρα από την κατανόηση".

Προτείνεται για παιδιά στην ίδια ηλικία του Κόλιν (δηλαδή στο γυμνάσιο) και σίγουρα θα είναι στις πρώτες θέσεις για δώρο σε φίλους μας!

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το βιβλίο δείτε στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου