Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Το βιβλίο κάνει καλό...πού;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι επιτέλους αυτό που κάνουν τα βιβλία και πρέπει σώνει και καλά να διαβάζουμε; Όλοι μας λενε πόσο καλό είναι αλλά δεν μας λένε γιατί και πώς!
Και εγώ μιλάω για αυτά, σας προτείνω όμορφα βιβλία και σχετικές δραστηριότητες για τα παιδιά, βιώνω καθημερινά την θετική επίδρασή τους στην ζωή μου και στην ζωή των παιδιών μου, μα ποτέ πραγματικά δεν σας μίλησα πιο αναλυτικά!
Σήμερα λοιπόν θα σας πω όλα όσα έμαθα και όλα όσα έψαξα και βρήκα!
Ξεκινάμε λοιπόν;



Βιβλίο = λέξεις! Είναι αυτονόητο πως το βιβλίο εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας. Τα κείμενα είναι γραμμένα από διαφoρετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές κουλτούρες και ίσως σε διαφορετικό χρόνο. Έτσι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται αλλάζει καθώς αλλάζουν τα πρόσωπα που γράφουν, αλλά και οι καταστάσεις για τις οποίες γράφουν. Πιθανότατα να συναντήσουμε λέξεις που δεν θα τις συναντούσαμε ποτέ καθώς το λεξιλόγιό μας εξαρτάται αποκλειστικά από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και συναναστρεφόμαστε.  (σχετική έρευνα)

Έκφραση Μαθαίνοντας νέες λέξεις, αλλά και διαφορετικούς τρόπους να τις χρησιμοποιούμε καλλιεργείται η έκφραση. Ερευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά τα οποία έχουν επαφή με τα βιβλία από μικρή ηλικία, έχουν καλύτερο προφορικό και γραπτό λόγο, κατανοούν τα κείμενα πιο εύκολα και γενικά έχουν πιο καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Γνώσεις Ό,τι διαβάζουμε γεμίζει τον εγκέφαλο με νέες πληροφορίες, και ποτέ πραγματικά δεν ξέρεις πότε θα σου χρησιμεύσουν. Διαβάζοντας μαθαίνουμε για μέρη που ίσως ποτέ να μην καταφέρουμε να επισκεφθούμε, για ήρωες που μπορεί να μην συναντήσουμε ποτέ παρόμοιους. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε τόσο πιο εύκολο είναι να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές προκλήσεις. Μην ξεχνάτε ότι η γνώση είναι κάτι που δεν μπορείς να χάσεις ποτέ, ούτε να στο πάρουν, ούτε να τελειώσει το απόθεμα που έχεις.






Μνήμη Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο πρέπει να θυμάστε την σχέση μεταξυ των χαρακτήρων, το παρελθόν τους ή προηγούμενες ενέργειες, να συνδέσετε αυτό που διαβάζετε τώρα με αυτό που διαβάσατε σε προηγούμενα κεφάλαια, μερικές μέρες πιο πριν κλπ. Πολλή πληροφορία και αρκετά δύσκολη δουλειά, αλλά ο εγκέφαλος είναι εκπληκτικός  και μπορεί να κάνει τα παραπάνω με αρκετή ευκολία και όλη αυτή η διεργασία βελτιώνει την μνήμη μας (A powerful way to improve learning and memory).

Νοημοσύνη
Ως επακόλουθο των πρoηγουμένων, κάθε μνήμη, κάθε νέα πληροφορία προκαλεί την δημιουργία νέων συνάψεων στον εγκέφαλο, δηλαδή δημιουργεί νέα μονοπάτια μεταξύ των πληροφοριών. Ο εγκέφαλος διευρύνεται και γίνεται πιο δυνατός.

Συγκέντρωση Στην καθημερινότητά μας χίλια-δύο πράγματα μας αποσπούν την προσοχή συνεχώς. Ένα κλασικό παράδειγμα μιας μάνας είναι μέσα σε 5 λεπτά να πρέπει να στείλει email ή να απαντήσει στο τηλέφωνο, να μιλήσει με τα παιδιά και ταυτόχρονα να έχει το νου στο φαγητο! Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί αύξηση του άγχους με αποτέλεσμα να μας διαφεύγουν πράγματα και να μην είμαστε αποτελεσματικοί. Δηλαδή εξασκούμαστε στον να μην είμαστε συγκεντρωμένοι!
Διαβάζοντας όμως ένα βιβλίο, συνήθως μας απορροφάει η ιστορία,  ουσιαστικά μπαίνουμε μέσα σε έναν άλλο κόσμο. Αυτό μας εξασκεί στο να κρατάμε τον εγκέφαλο αφοσιωμένο σε μία διεργασία και να εκπαιδεύεται στο να συγκεντρώνεται.


Άσκηση Όπως όλοι οι μυς στο σώμα μας έτσι και ο εγκέφαλος πρέπει να εξασκείται συνεχώς για να είναι πιο δυνατός. Και το βιβλίο είναι μια πολύ καλή άσκηση (αν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο του άρθρου θα είναι προφανές για σας), όπως και το σκάκι, τα παζλ και τα επιτραπέζια παιχνίδια.


Υγιής εγκέφαλος Ευκολα τωρα,  μετά από όσα είπαμε μέχρι στιγμής, μπορείτε να καταλάβετε πως το βιβλίο διατηρεί τον εγκέφαλο πιο νέο, δραστήριο, δυνατό και υγιή! Έρευνες έχουν δείξει πως οι αναγνώστες τείνουν να εμφανίζουν πολύ αργότερα από το συνηθισμένο ή και καθόλου, ασθένειες του εγκεφάλου όπως Αλτζχάιμερ, άννοια κλπ. (σχετική έρευνα)

Έμπειρίες Κατά ένα παράξενο τρόπο ο εγκέφαλος θεωρεί αυτό που διαβάζει ότι είναι αληθινό, Δηλαδη δεν μπορεί να ξεχωρίσει αυτά που διαβάζει από τις αληθινές εμπειρίες και τις αφομοιώνει ως τέτοιες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι περισσότερο προετοιμασμένος αν του εμφανιστούν παρόμοιες καταστάσεις, να μην μπορεί εύκολα να βρεθεί εξ' απροόπτου και να αντιδράσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο!

Ενσυναίσθηση Όταν διαβάζουμε ουσιαστικά "ακούμε" τις ιδέες και τις σκέψεις του συγγραφέα, που πιθανότατα να έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικά ήθη και έθιμα, άλλη κουλτούρα. Ζούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του ήρωα, και βλέπουμε από διαφορετική οπτική γωνία την ιστορία. Ουσιαστικά "φοράμε" τα παπούτσια κάποιου άλλου. Η ενσυναίσθηση καλλιεργείται στο έπακρον!(σχετική μελέτη ) 

Μείωση στρες Όσο στρες και άγχος να έχετε μαζέψει όλη την μέρα, εξαφανίζεται μόλις "χαθείτε" στο μαγικό ταξίδι του βιβλίου. Ένα καλογραμμένο βιβλίο μπορεί να σας μεταφέρει σε άλλες διαστάσεις, να σας αποσπάσει από την καθημερινότητα για λίγο και να βοηθήσει στην αποσυμπίεση του στρες. Μελέτη που έγινε έδειξε μέχρι και 68% μείωση του στρες μετά την ανάγνωση (σχετική μελέτη).


Υπάρχει πάντα κάποιο βιβλίο που είναι για σας όσο "δύσκολος" αναγνώστης και να νομίζετε πως είστε. Κρατήστε λίγο χρόνο από τον υπολογιστή και την τηλεόραση και δώστε τον σε ένα βιβλίο. Ο εγκέφαλός σας θα σας το ανταποδώσει!

Σας φιλώ γλυκά!


2 σχόλια:

  1. Προσωπικά ταξιδεύω μέσα από τα βιβλία, νιώθω ότι είμαι κομμάτι τους και ζω την ιστορία κάθε βιβλίου! Το ίδιο προσπαθώ να μεταδώσω και στα παιδιά μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτό το ταξίδι.... μοναδικό και τόσο πλούσιο σε εικόνες, συναισθήματα...

      Διαγραφή