Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλιοπαίξαμε με το ....Kαλωσήρθατε, του Barroux!

Τι όμορφα που περνούσαν αυτές οι πολικές αρκούδες. Ήσυχα και ξέγνοιαστα... μα για μια στιγμή... τι φασαρία είναι αυτή;
Κρααααακ!
Ο πάγος έσπασε... η στεριά έγινε βάρκα... πάνω της οι 3 πολικές αρκούδες παγιδευμένες ταξιδεύουν στην θάλασσα... μα δεν θα αντέξουν για πολύ... ο πάγος λιώνει και η βάρκα τους όλο και μικραίνει! Σε όποιο μέρος και αν φτάνουν δεν τους επιτρέπουν να κατέβουν!
Ώσπου, να ένα έρημο νησί! Εδώ θα γίνει το καινούργιο τους σπίτι... μέχρι που κάποια άλλα ζώα ξεβράζονται εκεί! Άραγε, υπάρχει χώρος για όλους στο νησί των πολικών αρκούδων;


Ένα καταπληκτικό και όμορφο βιβλίο που μέσα από την περιπέτεια των τριών αρκούδων θίγονται τρία καίρια σημεία: κλιματική αλλαγή, ξενοφοβία, προσφυγιά. 

Όπως πάντα το βιβλίο μας δίνει ερεθίσματα και τα μικρά βιβλιοσκουλικάκια μου αρχίζουν να οδηγούν το "παιχνίδι". Μία ερώτηση είναι αρκετή....
"Μαμά, πού μένουν οι πολικές αρκούδες;" είπε ο Γιώργος.
Παρατηρήσαμε τις πρώτες εικόνες του βιβλίου και καταλαβε ότι εκεί έχει χιόνι και κάνει πολύ κρύο.
Σκέφτηκα πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε τον χάρτη.



Εντοπίσαμε την Αρκτική ζώνη, το μέρος δηλαδή που ζουν οι πολικές αρκούδες και είδαμε στο χάρτη οτι ειναι με άσπρο χρώμα.
Ευκαιρία να καταλάβουμε τι ρόλο παίζουν τα διάφορα χρώματα (μπλε για το νερό, πράσινο για τη βλάστηση, καφέ για το χώμα ή την άμμο).
Η Χριστιάννα σκέφτηκε ότι αφού στην πρώτη παραλία που ξεβράστηκαν συνάντησαν τα ασπρόμαυρα ζωάκια πάντα, τότε οι πολικές αρκούδες έφτασαν μέχρι την Κίνα. Τη βρήκαμε στο χάρτη και ο Γιώργος έφερε την υδρόγειο-κουμπαρά του και είδαμε ακριβώς την διαδρομη που έκαναν οι πολικές αρκούδες.

Συνεχίσαμε στο ταξίδι τους και είδαμε ότι η επόμενη στάση θα ήταν κάπου στην Αφρική, μια και συναντήσαν τις παχνιδιάρες καμηλοπαρδαλίτσες.

Πού όμως κατέληξαν; Ποιο νησάκι ήταν τελικά αυτό το οποίο έκαναν σπίτι τους; Αφού η προτελευταία στάση τους ήταν στην Αφρική αποφασίσαμε να ψάξουμε κάπου εκεί γύρω. Δεν είχαμε πολλά στοιχεία οπότε κοιτώντας το χάρτη η Χριστιάννα αποφάσισε πως πρέπει να έμειναν σε κάποια παραλία της Μαδαγασκάρης.


Βέβαια στην τελευταία εικόνα βλέπουμε τις αρκούδες να φοράνε κολιέ από λουλούδια και σκεφτήκαμε οτι ίσως καταλήξανε κάπου κοντά στη Χαβάη. Η Μαδαγασκάρη άρεσε στα παιδιά μου καλύτερα!


Στη συνέχεια τους έδειξα ένα χάρτη από το National Geographic που ειχα κρατήσει από παλιά με στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα για το πόσο έχουν λιώσει οι πάγοι. Το 1980  ο Βόρειος πόλος είχε έκταση 7,79 εκατ. τετρ.χλμ, ενώ το 2008 είχε μειωθεί στα 4,68 εκατ. τετρ. χλμ!


 Στον παρακάτω φαίνεται πόσο έχει ανέβει η ετήσια θερμοκρασία. Στα σημεία που είναι σκούρο κόκκινο η άνοδος φτάνει τους 5 βαθμούς C!



 Προβληματίστηκαν αρκετά ιδιαίτερα με την εικόνα που φαίνεται η διαφορά στο μέγεθος της έκτασης τους πάγου.
"Εγώ λέω να έχουμε τα εργοστάσια μόνο για να φτιάχνουν κινητά και tablet και όλα τα άλλα να τα φτιάχνουμε μόνοι μας."
Σωτηρία δεν υπάρχει με τη νέα γενιά!!! χαχαχαχαχαχα

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που με ευφάνταστο και τρυφερό τρόπο διασκεδάζει και ευαισθητοποιεί τα παιδιά, τους μελλοντικούς πολίτες!

Προτείνεται για παιδιά 3+. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και μπορείτε να δείτε περισσότερες στο site τους εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου