Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ο Αντώνης, ο Κωσταντής και ένα βιβλίο....γράφει η Ανδριαννή Αγγελιδάκη


Την Ανδριαννή την γνώρισα πριν 6-7 χρόνια στην εκπομπή που έκανε τότε μαζί με τον Στέλιο Ζερβό, "Καλό Μεσημέρι". Καλεσμένη εγώ για να μιλήσουμε για το παιδικό βιβλίο και παιδικές δραστηριότητες, είχα πολύ άγχος μια και ήταν η πρώτη φορά που έβγαινα στην τηλεόραση. Πολύ γρήγορα ξεπέρασα το άγχος μου εξαιτίας της απλότητας και της φιλικότητας της Ανδριαννής και του Στέλιου. Υπέροχοι οικοδεσπότες και οι δύο, με το "Γεια σας" χαλάρωσα αμέσως!
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ένιωσα λες και μιλάω σε μια φίλη, καθισμένη στο σαλόνι της αναπαυτικά, που αφού είχαμε πει τα "δικά μας" ήταν ώρα να ανταλλάξουμε απόψεις για το παιδικό βιβλίο.


Φέτος την απολαύσαμε στην πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή της τα Σαββατοκύριακα, "Aνδριαννή, made with love",
"φτιαγμένη" με πολλή αγάπη, μέσα από την οποία μας "σύστησε" όμορφες προσωπικότητες και μας πρότεινε ευχάριστες ιδέες για να γίνει η καθημερηνότητά μας πιο αισιόδοξη και δημιουργική.

Στους ανθρώπους προσέχω ιδιαίτερα το χαμόγελό τους. Ένα χαμόγελο που σου στέλνει αγάπη και ένα γέλιο με μια γερή δόση παιδικότητας (δηλαδή ελεύθερο, και δυνατό) με κερδίζει αμέσως. Και η Ανδριαννή τα χει και τα δύο!

Μητέρα δύο αγοριών και δραστήρια δημοσιογράφος, βρήκε χρόνο για να μας γράψει ένα όμορφο κείμενο, μέσα από το οποίο μας συστήνει τους θησαυρούς της, μας προτείνει αγαπημένα παιδικά βιβλία, και μας μιλάει για την αγάπη της για αυτά.

Ανδριαννή μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου και την τιμή που μας κάνεις!

Απολαύστε την!


Να σας συστηθούμε!

Αντώνης 7 ετών, διάβασε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 4 μηνών!

Τουλάχιστον έτσι φάνηκε στα μάτια τα δικά μου, όταν σχεδόν βρεφάκι ακόμη τον είδα να κρατά, κάπως ανορθόδοξα ένα πάνινο βιβλίο και να ψελλίζει ρυθμικά ήχους, λέξεις, φράσεις, ένα ολόκληρο παραμύθι!



Κωσταντής 3 ετών, γεννημένος βιβλιοφάγος. Του αρέσει να διαβάζει το πρωί που ξυπνά, το μεσημέρι μετά το φαγητό,  στο απογευματινό παιχνίδι, στο αυτοκίνητο, στην παιδική χαρά, στο αεροπλάνο, στην αγκαλιά του μπαμπά κ της μαμάς. Μαζί με τον παππού, με τη γιαγιά, μόνος του και με παρέα!



Ανδριανή 34 ετών, διαβάζω από πολύ πολύ μικρή, αμφιβάλω αν γνώριζα καν να διαβάζω τα γράμματα! Θυμάμαι σίγουρα ότι μπορούσα  να «διαβάσω» τις εικόνες, να φτιάξω τη δική μου ιστορία κάθε φορά και να ταξιδέψω σε όποιο κόσμο μου άρεσε.

Αυτό άλλωστε δεν είναι και το νόημα?



Στο σπίτι μας τα βιβλία είναι παντού, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Και να σας πω κάτι; Το απολαμβάνω και σίγουρα το απολαμβάνουν και τα αγόρια.

Αν με ρωτούσατε τι αγαπούν να διαβάζουν, κάθε εβδομάδα μάλλον θα χρειαζόταν διαφορετική απάντηση.



Αυτό το διάστημα ζούμε σε ρυθμούς BIG BANG!

Το βιβλίο «μπαμπά πως δημιουργήθηκε το σύμπαν» μας πάει ένα υπέροχο ταξίδι πίσω στο χρόνο, τότε που δημιουργήθηκε το σύμπαν, οι πρώτοι οργανισμοί, η εποχή των δεινοσαύρων,  ζούμε με πάθος τη στιγμή που ένας μετεωρίτης άλλαξε τον ρου της ιστορίας και φτάνουμε με μεγάλα άλματα στο σήμερα για να θέσουμε ερωτηματικά για το πώς θα είναι αύριο η ζωή μας, το περιβάλλον, ο πλανήτης μας.



Ένα βιβλίο που διαχρονικά αγαπά ο Αντώνης είναι ένα δικό μου βιβλίο, από τα παιδικά μου χρόνια. Και μάλιστα ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο.

To παραμύθι λέγεται «Ελπίδα».

Δύσκολο, βαρύ στο νόημα του αλλά με ευτυχή κατάληξη, πως ένα παιδί από το ορφανοτροφείο βρήκε μια οικογένεια να το αγαπά και να το προστατεύει.

Δυνατό μήνυμα για μια πραγματικότητα σκληρή. Τα παιδιά ωστόσο είναι σημαντικό να αποκτούν επαφή με αυτή την όψη της ζωής μέσα από το ασφαλές περιβάλλον ενός παραμυθιού. Την ίδια στιγμή ακόμη πιο σημαντικό είναι να έρχονται σε επαφή με όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους. Ακόμη και με τη λύπη, το φόβο, το θυμό και να ζουν μέσα από μια ιστορία τη λύτρωση. Διδακτικό, απαραίτητο και ουσιαστικό.



Το βιβλίο είναι σαν να υπάρχει στη ζωή μας από….. πάντα.

Θυμάμαι μια παράσταση που παρακολούθησα σαν μαθήτρια στο δημοτικό, πριν 20 και….. χρόνια. Μιλούσε λοιπόν για ένα βιβλίο που ήταν παράθυρο στον κόσμο. Για πολλά χρόνια το κρατούσα μέσα μου σαν εικόνα και απλά προσπαθούσα να το ερμηνεύσω.

Τώρα πια ξέρω πως όταν ξεκινάς να διαβάσεις ένα βιβλίο , όποιο και αν είναι αυτό πραγματικά, είναι κυριολεκτικά σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο, τον κόσμο γύρω σου αλλά και τον κόσμο της ψυχής σου!



 
Aγγελιδάκη Ανδριανή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου