Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Διαβάσαμε ... Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι, του Γίργκεν Μπανσέρους!


Ο 11χρονος Γιάκομπ αγαπάει τους αριθμούς ειδικά αυτούς που έχουν να κάνουν με τα αθλήματα και τους χρόνους στους αγώνες του στοίβου. Οι συμμαθητές του τον φωνάζουν τρελάρα και δεν τον κάνουν πολλή παρέα. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν έρχεται στην τάξη τους μια νέα μαθήτρια από την Αλγερία και κάθεται μάλιστα δίπλα του. Η Φατίμα, δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια του σχολείου. Φοράει μακρυ φόρεμα, έχει μόνιμα ένα μαντίλι τυλιγμένο στο κεφάλι της και όπως σύντομα ανακαλύπτει ο Γιάκομπ, μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα και από το πιο γρήγορο αγόρι του σχολείου τους!


 
O Γιάκομπ ξέρει πως αν προπονηθεί σωστά η Φατίμα όχι μόνο κάνει καταπληκτικό χρόνο αλλά θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Παρόλο λοιπόν που έχει σοβαρότερα θέματα να τον απασχολούν, όπως για παράδειγμα μία κύστη στον εγκέφαλό του που πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα γιατί του προκαλεί συχνές ζαλάδες και λιποθυμίες, αποφασίζει να προπονήσει την Φατίμα για να κερδίσει στους σχολικούς αγώνες.  Πρέπει βέβαια να αντιμετωπίσει καταρχήν την κόντρα με τους συμμαθητές του που τον κοροϊδεύουν και τον απειλούν, αλλά και να πείσει τον παππούς της Φατίμα να λάβει μέρος στους αγώνες.

"Στην οικογένειά μου οι γυναίκες δεν τρέχουν σε στάδια.  'Η στους δρόμους με τον κόσμο να τις κοιτάει. Δεν είναι καθώσπρέπει να κοιτάνε μια κοπέλα οι ξένοι στο δρόμο."


Ο Γιάκομπ δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να βρει ένα τρόπο. Αν το καταφέρει αυτό, είναι σίγουρος για κάποιο λόγο πως θα πάνε όλα καλά και με την εγχείρησή του. 

"Ο θεός της έδωσε ταλέντο στο τρέξιμο! Κάτι θα σκεφτόταν την ώρα που της το έδινε!" Ήταν δύο φράσεις που είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Αμπέμπε Μπικίλα, ο Αιθίοπας ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο στη Ρώμη.


 Θα καταφέρει ο Γιάκομπ να ξεπεράσει τα εμπόδια όταν ακόμα και η Φατίμα φαίνεται να μην είναι έτοιμη να ξεφύγει από αυτά που έχει μάθει; Θα προλάβει τον Γιαν και την παρέα του που θέλουν να βλάψουν την αγαπημένη του φίλη;


Μέσα από αυτή την ιστορία, ο συγραφέας του ντετέκτιβ Κλουζ, θίγει πολλά σύγχρονα θέματα όπως ο ρατσισμός, οι μετανάστες, το σχολικό και το διαδικτυακό bullying, και μας θυμίζει πως παρόλα τα κινήματα και τους αγώνες σε κάποια κορίτσια ακόμα δεν δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες όπως στα αγόρια. Ο Γίργκεν Μπανσέρους γράφει μια υπέροχη ιστορία φιλίας, χωρίς να υπερβάλει μα και χωρίς να υποβιβάζει τις καταστάσεις. Δεν τα παρουσιάζει όλα εύκολα. Οι ήρωες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν τους στόχους τους αλλά και να αντιμετωπίσουν τους νταήδες της τάξης. Το τέλος είναι ό,τι πρέπει, καθόλου πανηγυρικό ώστε να μοιάζει ψεύτικο.Ένα καταπληκτικό βιβλίο γραμμένο πολύ όμορφα που τα παιδιά από 10 χρ θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σας φιλώ γλυκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου