Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Βιβλία για τη γιορτή της μητέρας!



Θέλοντας να οργανώσω μια δράση για τη γιορτή της μητέρας στο σχολείο του γιου μου, στην οποία φυσικά θα διαβάζαμε κάποιο βιβλίο, ξεχύθηκα στα βιβλιοπωλεία για να ψάξω.

Και βρήκα πολλά διαμαντάκια!


Εδώ τώρα θέλω να κάνω ένα διαχωρισμό.
Υπάρχουν τα βιβλία που μιλάνε για την αγάπη της μαμάς προς το παιδί, και εκείνα που μιλάνε για τη γλυκιά σχέση παιδιού μαμάς και το πώς το παιδί την εκφράζει.
Προσωπικά νιώθω πως η δεύτερη κατηγορία ταιριάζει καλύτερα στην γιορτή της μητέρας, καθώς μας δείχνει τα συναισθήματα του παιδιού.
Για την πρώτη λοιπόν κατηγορία, που ουσιαστικά είναι η αγάπη της μαμάς για το παιδί, και τα οποία θα αφιερώναμε εμείς στο θησαυρό μας ως ένδειξη λατρείας, μερικά όμορφα βιβλία είναι τα παρακάτω:

Όλα υπέροχα, εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματά μας για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. Είναι βιβλία που θα θέλαμε να είχαμε γράψει εμείς, μια και περιέχουν όλα αυτά που θέλουμε να πούμε στα παιδιά μας.

Περνώντας στην άλλη κατηγορία, αυτή που νομίζω πως μου ταιριάζει καλύτερα για την συγκεκριμένη γιορτή, είναι τα βιβλία που μιλούν για την σχέση μεταξύ παιδιού και μαμάς και που διαβάζοντάς τα παίρνουμε μια γεύση από την οπτική γωνία των παιδιών μας και τα συναισθήματά τους προς εμάς.


Μερικά που ξεχωρίσαμε:
 "Ζητώ μαμά ή Ζήτω η μαμά"
Το μικρό κορίτσι έβαλε αγγελία, να βρει μια άλλη μαμά, αλλά συνειδητοποίησε πως μαμά είναι μόνο μία, αυτή που το αγαπάει και το μεγαλώνει...

                                              "Χάθηκα"
Η μικρή κουκουβάγια έπεσε από τη φωλιά της και χάθηκε. Δεν βρίσκει τη μαμά της και ο σκίουρος αποφασίζει να την βοηθήσει. Αλλά πώς ειναι η μαμά της; Εχει μεγάλα μάτια, είναι μεγάλη, έχει μυτερά αυτιά... όμως αυτά ταιριάζουν σε πολλές μαμάδες! Τι κάνει την μαμά της μοναδική;


"Η καλύτερη μαμα"
Ο μικρός εξωγήινος έχει μια εργασία για το σχολείο. Να ζωγραφίσει την καλύτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη.
Βάζει μέσα στο σακίδιο ένα χαρτόνι, πολλούς μαρκαδόρους και ξεκινάει. Κοιτάει προσεκτικά. Οι μαμάδες πολλές, εκείνος όμως θέλει να ζωγραφίσει την καλύτερη.
Σχεδιάζει ένα σύννεφο για μαλλιά, δυο μάτια μεγάλα και συνεχίζει μέχρι που... ανακαλύπτει πως η ζωγραφιστή μαμά είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη.



 "Η μαμά μου η μάγισσα"
Το σχολείο ξεκινά και μαζί του αρχίζουν και τα «προβλήματα». Το σίγουρο είναι ότι το μάθημα δεν μπορείς να το αποφύγεις, αλλά τι γίνεται όταν πρέπει να διαβάζεις και στο σπίτι; O χρόνος για παιχνίδι λιγοστεύει. Πώς γίνεται η μαμά να βρίσκει όλα τα κόλπα που ανακαλύπτεις για να μη διαβάζεις; Έχουν όλες οι μαμάδες μαγικές ιδιότητες ή μόνο η δική σου; Κι υπάρχει τρόπος τελικά για να γλιτώσεις το διάβασμα ή πρόκειται για μια άνιση μάχη;
"Είμαι ένας καλλιτέχνης"
Το αγόρι της ιστορίας είναι ένας καλλιτέχνης. Δεν μπορεί να σταματήσει να δημιουργεί. Όμως αυτό που το μικρό παιδί ονομάζει τέχνη, η μαμά του το λέει "λερωμένο τοίχο" ή "μουντζούρες στον καναπέ" (σας θυμίζει κάτι;). Είναι όμως σίγουρος πως με το τελευταίο του έργο που μαστόρεψε όσο η μαμά του κοιμόταν θα την καταπλήξει και θα της δείξει πόσο την αγαπά! Ή έτσι νομίζει...


 "Η βασίλισσα των φιλιών"
Η βασίλισσα εκτός από βασίλισσα είναι και μαμά. Έχει όμως τόσες υποθέσεις να διευθετήσει...


                                    "Η μαμά μου και εγώ"
Η μικρή αρκούδα και η μαμά της βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο και τη ζωή: η μεγάλη αρκούδα ανησυχεί και προγραμματίζει, ενώ η μικρή αρκούδα εξερευνά και παίζει. Η μεγάλη αρκούδα φοβάται ότι το πολύ φως θα αποκαλύψει την κρυψώνα τους, ενώ η μικρή αρκούδα φοβάται το πολύ σκοτάδι. Παρά τις τόσες διαφορές τους, όμως, μοιάζουν σε πολλά: και οι δύο αγαπούν το μέλι, τα παραμύθια και κυρίως η μία την άλλη! Μια τρυφερή ιστορία για όλα όσα ενώνουν και χωρίζουν γονείς και παιδιά, πάνω απ΄ όλα όμως για την αγάπη που τους φέρνει πάντα κοντά.


Αυτή τη φορά δεν θα σας προτείνω δραστηριότητα καθαρά για τα παιδιά σας. Είναι καιρός να κάνουμε και κάτι για εμάς μέρες που είναι. Μην νομίζετε... πάλι με κέντρο τα παιδιά μας θα είναι... χαχχαχαχαχα
Κάθε χρόνο λοιπόν τυπώνω μία σελίδα με μισοτελειωμένες φράσεις τις οποίες τις ολοκληρώνουν τα παιδιά. Φράσεις όπως:
- Το αγαπημένο φαγητό που μου φτιάχνει η μαμά...
- Μου αρέσει όταν με τη μαμά...
- Θυμώνω όταν η μαμά...
- Η μαμά φτιάχνει ωραίο...
...

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Μου αρέσει να βλέπω τις διαφορές που υπάρχουν από χρονιά σε χρονιά. Είναι το δώρο που μου κάνω κάθε χρόνο αυτή τη μέρα! Να βλέπω τον εαυτό μου μέσα από τα μάτια των παιδιών μου και πώς εξελίσσεται η σχέση μας.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου