Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Βιβλιοπαίξαμε με .... Το κόκκινο βιβλίο.



Το Κόκκινο Βιβλίο, είναι από αυτά τα βιβλία που μας αρέσουν πολύ!

Χωρίς κείμενο, με όμορφες και ξεκάθαρες εικόνες αφήνουν την φαντασία σου να φτιάξει την δική της ιστορία, και το κάθε παιδί να χρησιμοποιήσει τις λέξεις που θέλει για να την αφηγηθεί. Ναι καλά καταλάβατε. Είναι ένα βιβλίο που συστήνω να μην την αφηγηθούμε εμείς αλλά τα παιδιά μας.


Οι εικόνες ξεκινούν με ένα παιδί που καθώς προχωράει βρίσκει ένα κόκκινο βιβλίο. Το παιδί όπως θα δείτε στις εικόνες δεν μπορείς να πεις με σιγουριά αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Aν και στο οπισθόφυλλο γράφει πως είναι κορίτσι, πιστεύω πως η συγγραφέας επίτηδες το σχεδίασε έτσι ώστε να αφήσει τον "αφηγητή" να επιλέξει.





Η ιστορία τελειώνει με την παρακάτω εικόνα, η οποία σε συνδιασμό με τις ενδιάμεσες εικόνες, κεντρίζει την περιέργεια δίνοντας μας έναυσμα να συνεχίσουμε την ιστορία ακόμα και χωρίς εικόνες! 


Στο τέλος του βιβλίου προτείνονται πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να τις δουλέψετε μαζί με το παιδί σας και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και δικά σας παιχνίδια.

Για παράδειγμα,  άφησα τα παιδιά να σκεφτούν την συνέχεια της ιστορίας, να την φτιάξουν μαζί και μετά ο καθένας μας να ζωγραφίσει την ιστορία αυτή όπως την φαντάζεται. Δηλαδή ενώ το βιβλίο έχει συγκεκριμένες εικόνες και ο καθένας φτιάχνει την δική του ιστορία εμεις κάναμε το ανάποδο. Φτιάξαμε μια ιστορία και μετά ο καθένας ζωγράφισε τις δικές του εικόνες!

Επίσης τύπωσα κάποιες απο τις βασικές εικόνες του βιβλίου και τις έδωσα στα παιδιά πριν το διαβάσουμε. Τους ζήτησα να τις συνδιάσει ο καθένας όπως θέλει και να φτιάξει μια ιστορία.
Μετά είδαμε την σειρά που έχει ακολουθήσει η συγγραφέας στο βιβλίο!

Ένα βιβλίο με τόσες προεκτάσεις που νομίζω πως αξίζει να το έχετε στην βιβλιοθήκη σας!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου